Voor jobstudenten

Verkoop en retail

Veel kans dat jij in de retail een aanspreekpunt bent voor de klanten, maar voor het zover is, mag je je zelf aan een professioneel onthaal verwachten. Je werkgever zal je taken uitleggen en je ook wijzen op mogelijke risico’s. We zetten per functie de belangrijkste veiligheidstips op een rij.

Check en
hou het veilig

Ontdek waar je best op let voor je begint te werken.

Voor winkelbediende / kassabediende

Risico: nultolerantie voor slordigheid

  • Draag altijd je uniform of gepaste en propere kledij.
  • Zorg dat je haar niet voor je ogen hangt.
  • Wapen je tegen transpiratie.
  • Was geregeld je handen, zeker na contact met geld, toiletbezoek of niesbui.

Risico: rugpijn en zere voeten

  • Werk zoveel mogelijk afwisselend staand en zittend.
  • Als je lang moet rechtstaan, laat je voeten dan afwisselend rusten op een stabiel voetenbankje.
  • Verzorg je zithouding aan de kassa. .
  • Om je rug te sparen, reik je best niet verder dan 70 cm (bijv. bij het weghangen van kledij, scannen van artikelen, enz.).
  • Als je iets nodig hebt van achter je, draai dan je stoel in plaats van je rug.

Risico: vallen

  • Degelijke schoenen waarmee je niet uitglijdt, maken van jou een happy kilometervreter.
  • Vermijd opgekrulde tapijten, losliggende kabels, … Struikelende mensen zijn alleen grappig in de film.

Risico: snijwonden

Draag beschermende handschoenen als je scherven moet opruimen.

Risico: voor altijd een ‘tuut’ in je oren

  • Luide muziek in de zaak? Of piept de scanner te hard? Bescherm dan je oren met aangepaste oordopjes. Discreet en je mist geen enkel gesprek!
  • Maak gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen die je krijgt van je werkgever.

Risico: stress!

  • Houd in alle omstandigheden het hoofd koel. Ook als het erg druk is. En ook als de klant zelf uit de bol gaat …
  • Neem op tijd een slok fris water en een hap verse lucht.
  • Probeer tussendoor je spieren te ontspannen door te stretchen.
  • Aarzel niet om vragen te stellen of problemen te melden aan je leidinggevende of de preventieadviseur.

Voor rekkenvuller / magazijnmedewerker

Risico: rugpijn en stijve nek

  • Til alleen als het écht moet. “Hoe minder men draagt, hoe beter men het werk verdraagt.” Doe ideeën op in deze filmpjes
  • Gebruik zoveel mogelijk de technische hulpmiddelen (steekkarretje, opstapbankje, …).
  • Leer tillen zonder je rug te belasten. Hier lees je hoe dat moet! 
  • Stapel zware gewichten niet boven manshoogte.
  • Aarzel niet om hulp te vragen om zware lasten te tillen.
  • Wissel geregeld van werkhouding (of, indien mogelijk, van taak) zodat je spieren zich kunnen ontspannen.

Risico: snijwonden

  • Cuttermessen snijden niet alleen folie, karton of straps, maar ook handen …
  • Gebruik altijd een (nieuw) scherp mesje.
  • Snij altijd weg van je, en weg van de hand waarmee je de verpakking vasthoudt. 

Risico: oogletsel

  • Op de strakke straps rond verpakkingen zit gevaarlijk veel spanning!
  • Snij straps schuin en bescherm je gezicht als de strap losspringt.

Risico: vallen van een ladder

  • Zie er nooit tegenop om een (trap)ladder te halen. Improviseer niet met stoelen, krukjes of andere zelfbedachte constructies.
  • Zet de (trap)ladder altijd volledig open en op een stabiele ondergrond.
  • Droge schoenen en treden zorgen voor maximale grip.
  • Klimmen of dalen doe je altijd met je gezicht naar de ladder, en met twee handen vastgehouden.
  • Veiligheidsschoenen?

Risico: aanrijding met transpallet

  • Een transpallet ziet er misschien uit als een step, maar is het niet! Leer er mee ‘spelen’ door je goed te informeren hoe het toestel werkt.
  • Ben je jonger dan 18? Dan mag je een elektrische transpallet enkel gebruiken met meelopende bestuurder en voor geringe hefhoogte.
  • Ben je 18 jaar of ouder? Dan mag je onder dezelfde voorwaarden ook een platformtruck besturen. 
  • Er geldt een specifiek intern verkeersreglement. Zorg dat je het kent en je niet overhoop laat rijden door een heftruck.
  • Draag in het magazijn de werkkledij die je ontving. Een fluohesje zorgt dat je goed zichtbaar bent voor aankomende voertuigen.
  • BELANGRIJK: een jobstudent mag wel met een transpallet rijden, maar nooit met een vorkheftruck! 

Risico: voor altijd een ‘tuut’ in je oren

Bescherm je oren met aangepaste oordopjes. Discreet en je mist geen enkel woord of waarschuwingssignaal!

Risico: stress!

  • Houd in alle omstandigheden het hoofd koel. Ook als het erg druk is.
  • Neem op tijd een slok fris water en een hap verse lucht.
  • Aarzel niet om vragen te stellen of problemen te melden aan je leidinggevende of de preventieadviseur.

Voor bakker / slager / vleesverwerker

Risico: vieze toestanden, voedselbesmetting

  • Voor elke job waar je met voeding in contact komt, geldt: hygiëne is e-le-men-tair.
  • Was geregeld je handen, zeker na een toiletbezoek of niesbui.
  • Zorg dat je haar niet in het eten kan vallen.
  • Heb je een wondje? Dek het altijd af met een speciale blauwe pleister. Die valt zeker op als hij per ongeluk in het eten valt.
  • Houd ook de vloer proper en droog zodat je niet uitglijdt: KIJK OOK UIT VOOR ANDEREN! 

Risico: rugpijn en ander lichamelijk ongemak

 

  • Werk op aangepaste hoogte en verzorg je houding. Je rug moet een heel leven meegaan.
  • Houd altijd een vrije ruimte vóór je werkzone om zo dicht mogelijk bij het werkblad te kunnen staan.
  • Houd tijdens het kneden je handen zo dicht mogelijk bij elkaar en dicht bij je romp.
  • Buig je messen en ander gereedschap, en niet je pols.
  • Gebruik opscheplepels met een steel en handvat in een hoek van 90°, zodat je je pols niet overbelast.
  • Probeer te variëren in het soort werk. Zo belast je niet steeds dezelfde spieren en gewrichten.
  • Als je lang moet rechtstaan, plaats je best afwisselend je voeten op een stabiel verhoog.
  • Plaats ingrediënten op een verhoog zodat je niet telkens moet bukken.
  • Om iets op te rapen buig je door de knieën met gestrekte rug.
  • Vraag hulp om zware lasten te tillen. Draag geen voorwerpen waar je niet overheen kan kijken.

Risico: brandwonden

  • Draag handschoenen om je te beschermen tegen hete schotels en stoom.
  • Ook tegen straffe schoonmaakproducten moet je je beschermen! 

Risico: snijwonden

  • Gebruik bij het snijden een duwhulpstuk.
  • Neem brood of vlees niet weg terwijl de snijmachine nog draait.
  • Zet de machine volledig uit bij het reinigen.
  • Als je een mes schoonveegt, doe dat steeds van de botte zijde naar het snijvlak toe. Nooit omgekeerd.
  • Leer de 10 geboden van het mes uit je hoofd. 
  • ​En ook de handleiding van de snijmachine! 

Risico: stress!

  • Houd in alle omstandigheden het hoofd koel, ook tijdens een ‘coup-de-feu’. En ook als de klant zelf uit de bol gaat …
  • Neem op tijd een slok fris water en een hap verse lucht.
  • Aarzel niet om vragen te stellen of problemen te melden aan je leidinggevende of de preventieadviseur.